Article details

01.03.2021 Our Media Coverage

Branislav Hatala z VUJE pre RTVS: Na relatívne malej ploche vieme z jadra vyrobiť veľký objem energie

Francúzi oznámili, že predĺžia životnosť tridsiatich dvoch najstarších jadrových reaktorov v krajine o desaťročie. Slúžiť teda budú 50 rokov. Urobili tak napriek tomu, že ešte nevyšla hodnotiaca správa Európskej komisie o stave jadrovej energie v Európe.

Branislav Hatala z VUJE pre RTVS: Na relatívne malej ploche vieme z jadra vyrobiť veľký objem energie

Na základe tejto analýzy môže Európska komisia zaradiť jadrovú energiu medzi prechodné alebo naopak trvalo udržateľné palivo. Ak by sa stalo udržateľnou investíciou, spoločnosti získajú výhodnejšie zdroje financovania jadrových elektrární. Tie nezanechávajú uhlíkovú stopu a sú vysoko efektívne v pomere cena výkon.

„Výroba elektrickej energie v jadrových elektrárňach nie je závislá na počasí a dá sa regulovať v závislosti od požiadaviek siete, je veľmi kompaktný zdroj, kde na relatívne malej ploche vieme vyrobiť veľký objem energie,“ hovorí Branislav Hatala, riaditeľ Divízie jadrovej bezpečnosti, výskumu a vývoja VUJE, a.s. 

Štáty ako Rakúsko a Nemecko sú však proti jadrovej energetike a na správu z Francúzska oficiálne nereagovali. Najväčším problémom je podľa nich problémové spracovanie nukleárneho odpadu. 

Proti týmto tvrdeniam sa však ohradzujú odborníci. „Elektráreň, ktorá má dve turbíny, to je tisíc megawatov elektrických, tak za 50 rokov odpad z nej predstavuje objem, ktorý sa zmestí do jedného činžiaku. Sú technológie, ktoré dokážu prepracovať toto palivo a zredukovať ten rádioaktívny odpad veľmi významným spôsobom,“ približuje Ján Haščík, profesor STU a odborník na reaktorovú fyziku. 

Slovensko ide nukleárnou cestou. V súčasnosti vyrába viac ako polovicu elektrickej energie z jadra. Zmena tejto stratégie by podľa odborníkov bola na pokraji našich finančných možností. 

„Európa by mala v prvom rade raziť cestu bezuhlíkových zdrojov, a až potom tzv. zelených zdrojov. Vieme, že hlavný vplyv na zmenu klímy majú produkty spaľovania. Elektrárne, ktoré spaľujú uhľovodíky môžu byť nahradené bezuhlíkovými technológiami, medzi ktorými má jadrová energetika rozhodujúce postavenie. Dá sa celkom ľahko dokázať, že ochrana klímy a ciele, ktoré si Európska komisia dáva, nie je možné pre najbližších 50 a viac rokov dosiahnuť bez jadrovej energetiky,“ hovorí Matej Korec, generálny riaditeľ VUJE, a.s. „Bez jadra to, skrátka, nejde,“ dodal. 

Viac v reportáži na RTVS z dňa 25. 2. 2021