Article details

17.07.2020 News

Minister Sulík o vodíku ako zdroji pre elektromobilitu a Slovensku ako jadrovej veľmoci

Európska únia minulý týždeň predstavila vodíkovú stratégiu, ktorá má podporiť výrobu vodíka z obnoviteľných zdrojov energie. Rezort hospodárstva SR následne predstavil plán podpory vodíkovej technológie.

Minister Sulík o vodíku ako zdroji pre elektromobilitu a Slovensku ako jadrovej veľmoci

Vodík ako alternatívny zdroj energie je aktuálnou témou, zamestnávajúcou viacerých svetových politikov, a minister hospodárstva SR Richard Sulík je jedným z nich. Reaguje na záväzok Európskej únie, že do roku 2050 bude vodíkovo neutrálna, a zastáva názor, že Slovensko by malo využiť vodík v oblasti elektromobility: https://lnk.sk/oxFG.  


Myšlienka má svoje opodstatnenie, keďže sa Slovensko radí k automobilovým a približuje k jadrovým veľmociam a k výrobe vodíka s nízkym obsahom uhlíka pomocou elektrolýzy je možné využiť jadrovú energiu. 

Takto získaný vodík ponúka široké možnosti využitia ako sú automobily na vodíkový pohon, je však možné ho ďalej kombinovať s kysličníkom uhličitým (CO2) i kysličníkom uhoľnatým (CO) pri výrobe syntetických palív na báze uhľovodíka, ktoré slúžia aj v tradičných spaľovacích motoroch.

Ministerstvo hospodárstva včera predstavilo plán podpory vodíkovej technológie a minister Sulík je presvedčený, že vodík môže v našej ekonomike zohrať kľúčovú úlohu. 
Viac o 14 bodoch podpory MH SR aj o európskych plánoch podpory vedy a nových technológií čítajte TU: https://lnk.sk/ewKQ.