Article details

11.05.2023 News

V novom podcaste VUJE búrame mýty o jadre. Andrej Žiarovský hovorí o energetických závislostiach i stabilite, ale aj o príbehoch osudov a vášní na pozadí histórie jadrovej fyziky

Ako sa štiepi jadro a čo dobré prináša jadrová energia. Aký je rozdiel medzi jadrovou elektrárňou a jadrovou zbraňou. Aký objem predstavujú zásoby jadrového paliva v porovnaní z objemom zemného plynu pri ročnej spotrebe energie na Slovensku. Množstvo zaujímavých faktov, vrátane rozpletania vzťahov na pozadí jadrových výskumov, prináša v novom podcaste expert na energetiku, riaditeľa pre strategický rozvoj a medzinárodné projekty VUJE, a. s., Andrej Žiarovský. Moderuje kolegyňa z našej marketingovej agentúry TIME.is COMMUNICATION Monika Hajko.

V novom podcaste VUJE búrame mýty o jadre. Andrej Žiarovský hovorí o energetických závislostiach i stabilite, ale aj o príbehoch osudov a vášní na pozadí histórie jadrovej fyziky

Jadrová fyzika, ktorá postupne prešla do jadrovej energetiky, je príbehom osudov a vášní mnohých zaujímavých ľudí. Henryho Becquerela, Marie Curie-Sklodowskej, britského vedca Johna Chadwicka, ktorý objavil neutrón, Ernesta Rutherforda, ktorý objavil atómové jadro, Lea Szilárda, ktorý musel pre svoj pôvod opustiť Európu.

To, že jadro predstavuje obrovskú zásobáreň energie, zistili vedci už v minulom storočí. Jedna peletka jadrového uránového paliva, čo je valček o priemere 8 mm a výške asi 1 centimeter skrýva v sebe toľko energie, ktorá vystačí pre celú domácnosť na jeden rok. Pre porovnanie: tá istá domácnosť by zemného plynu potrebovala približne v objeme kocky o veľkosti 8 metrov.

Expert na energetiku Andrej Žiarovský, riaditeľ pre strategický rozvoj a medzinárodné projekty VUJE, a. s., v novom populárno-náučnom podcaste búra mýty o jadre a vysvetľuje, prečo dnes jadrová energia zažíva renesanciu a je zároveň jedným z najbezpečnejších odvetví v rámci energetiky ako takej.

„Jadrová energia jednoznačne generuje nezávislosť,“ potvrdzuje na konkrétnych príkladoch. Kým pri zemnom plyne potrebuje Slovensko približne 66 tankerov na rok, palivo do jadrových elektrární sa vojde do jedného vagóna. Bez problémov sa tak dajú vytvoriť zásoby na 3 – 4 roky.

„A, ako nám ukázali udalosti posledného roka, alternatívne druhy paliva ako je napríklad zemný plyn, môžu byť geopoliticky toxické a generovať závislosť štátov na iných mocnostiach,“ komentuje súčasnosť aj minulosť dramatických zvratov, ale i energetickej stability v novom pútavom podcaste Andrej Žiarovský .